Mijn routine tijdens de coronacrisis

May 3, 2020 | Ondernemen, Productiviteit

De coronacrisis maakt dat mijn dag- en werkroutine er best wat anders uitziet. Ik ben meer thuis dan ooit, doe al mijn werk vanuit huis en ons dochtertje is meestal ook thuis. Daarom heb ik een paar dingen in mijn dagelijkse routine aangepast, zodat ik toch nog steeds efficiënt kan werken. In deze blog vertel ik je meer over mijn routine tijdens de coronacrisis.

Ik heb nu (eindelijk) een ochtendroutine

Mijn routine tijdens de coronacrisis is anders dan daarvoor. Normaal gesproken stond ik altijd rond 7.30 uur op en maakte ik me meteen klaar voor het werk. Ik had niet echt een vaste routine, terwijl juist heel veel succesvolle mensen zeggen dat ze een strakke ochtendroutine hebben die hun helpt de toon te zetten voor de dag. Nu sta ik tussen 6.00 en 6.30 uur op. Dan zet ik een kop thee en maak ik mijn ontbijt. Ik vind het in deze tijd waarin ik minder beweeg omdat ik veel thuis ben heerlijk om de dag te starten met tien minuten stretchen (via Youtube). Daarna eet ik mijn ontbijt op en pak ik mijn laptop erbij. Ik heb dan ongeveer 1,5 uur om te werken voordat ons dochtertje wakker wordt.

In die 1,5 uur doe ik de belangrijkste dingen van de dag. Dus geen e-mail, maar juist dat wat meer concentratie en creativiteit vereist. Want ‘s morgens is mijn brein nog fit en kan ik lekker ongestoord werken. Als ons dochtertje wakker wordt ben ik er even voor haar, ik wil ook dat zij haar dag goed kan starten. Dan maak ik mezelf en haar klaar voor de dag: douchen en aankleden. Daarna gaat zij vaak even met mijn man naar de speeltuin en kan ik weer doorwerken.

Tot een uur of 3 werk ik door

Tijdens de lunchtijd slaapt doet onze dochter vaak een middagslaapje. Ik werk dan vaak hard door. Als ik haar niet had gehad, was dit het moment dat ik dan even naar buiten zou gaan. Dan rond een uur of 3, als ze wakker wordt, stop ik met werken en ga ik met haar naar buiten. Even naar de speeltuin en een rondje wandelen. Fijn voor haar en voor mij want juist nu is het belangrijk om ook even naar buiten te gaan en te bewegen. Daarna koken we meestal samen, gaan we eten en zorgen we ervoor dat ze lekker kan gaan slapen. Rond een uur of 20.30 uur sla ik soms nog even mijn laptop open om wat laatste werkdingen te doen, afhankelijk van wat er echt nog moet gebeuren die dag. Vaak werk ik dan ook nog even mijn planning bij en dan ga ik niet te laat naar bed. Want de volgende dag ga ik weer, voor mijn doen, vroeg op.

Plannen is nu veel belangrijker

Wat voor mij het grote verschil is tussen vóór de coronatijd en nu, is dat plannen voor mij nu veel belangrijker is. Ik kan niet even uitwijken naar een koffietentje om een paar uur geconcentreerd te werken en ik kan niet ongestoord bij een opdrachtgever op kantoor werken. Alles gaat vanuit huis, waar werk en privé toch makkelijk door elkaar lopen en je concentratie kunnen verstoren. Daarom werk ik nu strakker met een planner: ik schrijf al mijn acties daarin op. Iedere zondagavond neem ik even een half uurtje de tijd om mijn week te plannen en aan het begin en eind van iedere dag werk ik mijn planner bij.

Twee belangrijke verschillen: planning en ochtendroutine

Eigenlijk heeft de coronacrisis er dus voor gezorgd dat ik twee dingen nu meteen heb aangepakt: ik heb nu een goede ochtendroutine én ik werk gestructureerder met een planner. Twee punten die ik eigenlijk al voor de coronacrisis had moeten aanpakken, maar het is superfijn dat ik dit nu beter op de rit heb. Iets om vast te houden, ook als de wereld er straks weer wat normaler uitziet. Ja, die nieuwe routine tijdens de coronacrisis is zo slecht nog niet 🙂

Meer lezen?

Bekijk dan ook mijn andere blogs.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....