fbpx

Wat is het verschil tussen online content en offline content?

Jun 30, 2020 | Online content

Voor ieder middel is een ander type tekst weer iets geschikter. En dan gaat het niet eens alleen om het verschil tussen offline of online content, een tekst op social media is bijvoorbeeld weer iets heel anders dan een tekst op een website. Wat is het verschil tussen online content en offline content? In deze tekst deel ik een aantal verschillen met je.

De lengte van de tekst

Wat is de ideale lengte van een tekst? Dat is per middel verschillend. Bij offline media is de lengte vaak nog wat specifieker dan online: een brochure of tijdschrift bevat een x aantal pagina’s en hoeveel tekst er op een pagina past is niet oneindig flexibel. Bij online ligt dat vaak anders: je kan vaak makkelijker schuiven en op sommige pagina’s is de tekst bijna oneindig lang te maken. Dat betekent niet dat je dat ook moet willen: juist beknopt schrijven en een tekst niet langer maken dan nodig is bij online teksten belangrijk als je wil dat mensen je hele tekst lezen.

Wel of niet van beeldscherm lezen

Als je van een beeldscherm leest, is het vaak prettig om tussenkopjes te hebben boven iedere alinea en een alinea uit niet meer dan vijf regels te laten bestaan. Als het gaat om tekst op papier, dan kunnen je ogen meer regels onder elkaar aan, denk maar aan een boek.

Waar de vouw zit

Als je een tijdschrift maakt, dan is het duidelijk waar de vouw ligt in het boekje. Online moet je goed nadenken over wat je wil dat mensen zien voordat ze moeten scrollen. Soms wil je dat mensen bovenaan meteen de call to action staat, oftewel wat je wil dat mensen doet. Soms wil je die pas onderaan, omdat je vindt dat mensen eerst nog wat meer achtergrondinfo moeten hebben voordat ze overgaan tot kopen. In ieder geval: zorg ervoor dat je er goed over nadenkt wat mensen zien voordat ze scrollen, want niet iedereen zal de moeite nemen om te gaan scrollen.

Afbrekingen

Bij drukwerk heb je vaak te maken met afbrekingen aan het eind van de zin. Dus woorden die deels op één regel staan en deels op een andere. En dan krijg je daar een streepje tussen. Het is belangrijk om altijd even de afbrekingen te checken en liever geen namen af te breken en ook samengestelde woorden op een goede manier af te breken. Dus bijvoorbeeld: tafel-kleed, huis-sleutel etc. Bij online teksten kun je vaak het hele woord makkelijk op de volgende regel plaatsen. 

Foutje? Bedankt!

Een online tekst is zoveel makkelijker aan te passen dan een offline tekst. Het is vaak een kwestie van een paar muisklikken. Bij offline ligt dat anders, eenmaal gedrukt, is iets gedrukt en niet meer aan te passen.

Wat is het verschil tussen online content en offline content?

Wat is dan in het kort het verschil tussen online en offline content? Bij online content hou je er rekening mee dat mensen vanaf een beeldscherm lezen en moeten scrollen om meer dan alleen het eerste scherm te zien. Dit heeft effect op wat je eerst laat zien. Bij offline content heb je vaak te maken met strengere eisen voor hoe lang de tekst mag zijn. Pagina’s in een tijdschrift of brochure zijn niet oneindig lang en wat er op past is in die zin beperkt.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat in jouw geval de beste keuze is qua content? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Lees verder:

Wat doet een tekstschrijver?

Wat doet een tekstschrijver?

Als je het woord tekstschrijver in een woordenboek opzoekt, kom je tot een omschrijving als ‘iemand die in opdracht...