Vijf dingen die je nooit moet delen op social media

Jul 10, 2020 | Social media

Ik merk vaak dat klanten het spannend vinden om dingen te delen op social media. Maar het is vaak ook een kwestie van doen. Toch zijn er dingen die je beter niet kunt plaatsen. In deze blog deel ik vijf dingen die je nooit moet delen op social media.

1. Deel je reis, maar deel geen uitzichtloze situaties

Het is heel belangrijk om authentiek en echt te zijn op social media. Dus deel gerust de dingen waar je mee zit, de struggles die je ervaart en wat je lastig vindt. Maar niemand is geïnteresseerd in de echte puinhoop. Wat je dus nooit moet delen is uitzichtloze situaties op het moment dat je die niet overziet en het een klaagzang wordt. Deel daarentegen de lessen, de ervaringen en wat je ermee doet. Het mooiste is als je er een positieve draai aan kunt geven of je je volgers vraagt naar hun oplossingen. Dat is superkrachtig!

2. Snoer nooit anderen de mond

Het zit al in het woord social, het gaat om sociaal zijn. Snoer anderen niet de mond, ook niet als ze zich negatief over jou of je bedrijf uitlaten. Denk eraan dat er andere mensen meelezen. Verwijder geen reacties, maar beantwoord ze netjes en als diegene dan door blijft gaan, voel je dan vrij om niet meer te reageren. Als de ander onredelijk is, zien anderen dat namelijk ook 😊

3. Privacygevoelige info

Deel niet waar je woont, geen foto waar je paspoortgegevens op staan en geen namen van klanten als ze daarvoor geen toestemming hebben gegeven. En check het even als je foto’s plaatst waar anderen duidelijk opstaan, vooral als het om kinderen gaat. Je wil daar geen gedoe over krijgen 😊

4. Alles wat niet in lijn is met je bedrijf en/of merk en wat niet interessant is voor je doelgroep

Je wil dat je social media uitstralen wat jij belangrijk vindt in je bedrijf, merk of dienst. Alles wat daarmee niet in lijn is, hoef je niet plaatsen. Het draagt namelijk niet bij aan het opbouwen van je merk op social media. Sterker nog: het kan verwarrend werken, omdat mensen niet meer begrijpen waar je voor staat. Concreet: je kiest voor je social media een aantal thema’s waarover je het hebt. Bijvoorbeeld: je werk, je persoonlijke drijfveren om te ondernemen en het moederschap. Het is dan niet logisch om opeens iets in detail te posten over een geluidskaart van je pc, ook al is gamen je hobby. Ben je daarentegen IT’er en help je mensen bij het bouwen van hun eigen pc, dan is zo’n post wel weer waardevol. Kortom: kijk naar wat bij jouw bedrijf, merk en doelgroep past.

5. Kijk uit met onderwerpen die (politiek) gevoelig zijn waar je zelf te weinig verstand van hebt

Bijvoorbeeld de blacklivesmatter discussie. Heb je zelf te maken (gehad) met racisme of zet je bedrijf zich in tegen racisme? Dan is het logisch dat je er iets over plaatst. Maar meng je niet in discussies waar je te weinig verstand van hebt. Dan kun je de plank misslaan en je merk schaden.

Meer weten over wat je wél kunt plaatsen op social media?

Dit was het overzicht van vijf dingen die je nooit moet delen op social media. Wil je weten wat wél bijdraagt aan het bouwen van je merk op social media? Daar schreef ik eerder een blog over. Of kijk even naar mijn cursus: je social media als je visitekaartje: in 30 dagen de basis op orde

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....