In vijf stappen naar een goede online tekst

Aug 7, 2020 | Online content

Hoe schrijf je een goede online tekst? In deze blog deel ik hoe je in vijf stappen naar een goede online tekst gaat.

Stap 1: Denk na over je doel, doelgroep en belangrijkste boodschap

Het is een soort open deur, maar je moet altijd goed nadenken over het doel van je tekst, de doelgroep, en wat je belangrijkste boodschap is. Wat wil je bereiken met de tekst? Wil je informeren of iemand overtuigen om iets bij je te kopen? Je doel bepaalt je structuur en toon van je tekst. Daarnaast is het belangrijk goed na te denken over je doelgroep. Welke info is voor hen echt van belang? En wat is je belangrijkste boodschap? Kortom: over een goede (online) tekst, moet je altijd eerst even goed nadenken.

Stap 2: Maak de structuur van je tekst

Ik maak altijd de structuur van mijn tekst. Ik bepaal eerst welke alinea’s ik maak en wat ongeveer de boodschap is per alinea. Bijvoorbeeld bij deze blog heb ik eerst de stappen benoemd en bedacht wat iedere stap inhoudt. Daarna begin ik pas echt met schrijven. Dat helpt mij enorm om snel en gestructureerd te kunnen schrijven.

Stap 3: Schrijf de tekst in de taal van je doelgroep

Je doelgroep goed kennen is superbelangrijk. Gebruik in je teksten zoveel mogelijk de taal van je doelgroep, dus de zinnen en woorden die zij ook gebruiken. Dan is de kans groter dat je doelgroep de tekst begrijpt en zich ermee identificeert.

Stap 4: Schrap alles wat niet echt van belang is

Schrijven is schrappen is een bekend cliché, maar erg waar. Mark Twain zei ooit: “If I had more time, I would have written a shorter letter”. Ik vind dat een prachtig citaat, want als je vaak nog wat langer je naar tekst kijkt, zul je zien dat je er nog best wat uit kan halen. Dan blijven de hoofdgedachten overeind en hoeft je (potentiële) klant zich niet door onnodig veel tekst te worstelen.

Stap 5: Check je tekst

Het liefst laat je de tekst een nachtje liggen en lees je hem later nog een keer. Met een frisse blik. Zo haal je fouten eruit en maak je je tekst vaak ook wat korter, zodat alleen het belangrijkste erin blijft staan. Ben je niet zo’n kei in schrijven? Vraag dan aan iemand anders (een klant of medeondernemer) of hij/zij je tekst wil lezen. En dan is je tekst af en ben je klaar voor publicatie.

Zo kom je in vijf stappen naar een goede online tekst

Dit zijn de vijf stappen die ik altijd neem als ik een tekst ga schrijven. Heb je hulp nodig bij het schrijven van je tekst? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....