Wat doet een tekstschrijver?

Aug 13, 2020 | Online content

Als je het woord tekstschrijver in een woordenboek opzoekt, kom je tot een omschrijving als ‘iemand die in opdracht teksten schrijft’. Een ander woord voor een tekstschrijver is ook wel copywriter. In het kort gezegd is een tekstschrijver niets meer of minder dan iemand die teksten schrijft. Maar wat doet een goede tekstschrijver nog meer?

Een goede tekstschrijver denkt mee vanuit het geheel

Een tekst staat nooit op zich. Een tekst verschijnt op een communicatiemiddel en is onderdeel van de marketingcommunicatie. Een goede tekstschrijver denkt mee vanuit dit geheel en kan soms zelfs tot de conclusie komen dat een tekst in het specifieke geval niet eens het juiste middel is, maar dat bijvoorbeeld een video de voorkeur heeft boven een geschreven tekst.

Een goede tekstschrijver schrijft doelgericht

Een tekst schrijf je met een bepaald doel. Een goede tekstschrijver denkt na over dit doel en schrijft de tekst met dat doel in de gedachte. Als voorbeeld: een instructietekst voor een handleiding is een heel ander type tekst dan een commerciële tekst die (potentiële) klanten moet overtuigen van de voordelen van een product, zodat ze uiteindelijk tot kopen overgaan.

Een goede tekstschrijver houdt altijd de doelgroep in gedachte

De juiste toon aanslaan is heel belangrijk. En ook moet je weten voor wie je schrijft, om te weten welke begrippen je wel of niet moet uitleggen. Is je doelgroep fotografen? Dan hoef je niet uit te leggen wat scherptediepte, ISO, diafragma en sluitertijd zijn. Je mag ervan uitgaan dat fotografen bekend zijn met deze begrippen. Maar als je schrijft voor mensen die net hun eerste spiegelreflexcamera gaan kopen, dan is het belangrijk dat je dit soort termen wél uitlegt.

Een goede tekstschrijver maakt weinig tot geen taalfouten

Poeh, het Nederlands. Wat is dat toch een ingewikkelde taal, qua grammatica en spelling. Ik heb zelf Nederlands gestudeerd en hou van taal, maar betrap ook mezelf nog weleens op een taalfout. Zijn deze woorden bijvoorbeeld correct geschreven? Geüpdatet, derdewereldland en 65+-kaart? Ooit zei een docent op de universiteit: “Het is zo goed als onmogelijk om te weten hoe je alles spelt. Als je maar weer wanneer je iets moet opzoeken.” Een goede tekstschrijver maakt in ieder geval geen d/t-fouten in werkwoorden 😉

Meer weten over wat een tekstschrijver doet?

Dit is het kort wat een goede tekstschrijver in mijn beleving doet. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact met mij op.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....