Vergeet alles wat je ooit leerde over schrijven

Aug 8, 2021 | Fingerprint copywriting, Online content, Schrijven

Natuurlijk weet ik niet precies wat je weet over schrijven. Maar in deze titel ‘Vergeet alles wat je ooit leerde over schrijven’ zit een kern van waarheid. Door alle schrijftrainingen die ik heb gegeven weet ik: veel mensen hebben het verkeerde geleerd over schrijven. In deze blog vertel ik je hier meer over en neem ik je mee in hoe ik denk dat schrijven wel zou moeten.

Schrijftaal en spreektaal?

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen schrijftaal en spreektaal. Ik snap dat niet zo goed… Maar ik kan me nog wel herinneren dat ik ooit een proefwerk had ingeleverd en dat daar erbij stond: dit is schrijftaal geen spreektaal. Maar waarom dat onderscheid? Volgens mij hebben we gewoon zoiets als taal. Taal is een manier om je te uit, om te communiceren met elkaar, je boodschappen over te brengen. En dat onderscheid tussen schrijf- en spreektaal is tegenwoordig amper nog aanwezig.

Waarom niet? Als je een ondernemer bent met een personal brand, dan is het heel erg belangrijk dat mensen jouw energie voelen in je teksten. Dat kan alleen als je schrijft op een manier die bij je past, en dat kan niet als je schrijft op een manier die jou is aangeleerd

Een voorbeeld uit de praktijk

“Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd.” Het komt echt nog voor in brieven. Ik gaf niet zo lang geleden nog schrijftrainingen bij een grote organisatie waar ik moest verdedigen dat dit tegenwoordig echt niet meer de afsluiting van een brief kan zijn. Ik verwonder me daarover. Want toen ik vroeg: wat betekent deze zin, kreeg ik geen goed antwoord. Want wat wil iemand zeggen met ‘ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd’? Als je iets goed hebt gedaan, hoop je niet. Dan weet je het. Wat is voldoende? Daarnaast betwijfel ik of iemand deze zin op een fijne manier kan voorlezen. Dat brengt mij dan ook tot een diepere vraag: wanneer hebben we geleerd dat als we gaan schrijven, het opeens netjes moet?

Dé tip: schrijf zoals je praat

Wat mij betreft zou iedereen schrijven moeten leren op deze manier: we gaan nu praten, alleen dan schrijven we het op. Dan worden teksten opeens duidelijk, schrijven mensen op een manier die bij hen past en word je schriftelijk niet opeens de eenheidsworst die we nu overal tegenkomen. Natuurlijk is het handig om meer te leren over goede structuren in teksten, maar als het gaat om zinsbouw is dé tip: schrijf zoals je praat.

Probeer het eens!

We schrijven allemaal bijna iedere dag. Verval je daarin in schrijftaal die je je hebt aangeleerd? Of gebruik je de taal die je ook gebruikt als je praat? Ik daag je uit. Bedenk de komende tijd welke woorden echt iets over jou zeggen, die bij jou passen. Dat is voor iedereen anders. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de woorden vrolijk en energie. Als je weet welke woorden bij jou passen, gebruik ze eens in een mail. Zeg in plaats van ‘dat ziet er goed uit’ eens ‘ik word er vrolijk van’. Grote kans dat degene aan de andere kant van het scherm jou erin herkent en het een verademing vindt om dit soort zinnen te lezen. En ja, dat geldt ook in zakelijke omgevingen met zakelijke teksten. Probeer het eens!

Meer weten?

Beluister dan ook mijn podcast: Fingerprint copywriting. Je vindt hem in iTunes en Spotify. Of volg me op Instagram @lisettemolenaar.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....