Drie schrijftips voor ondernemers

Aug 16, 2021 | Fingerprint copywriting, Online content, Schrijven

Jaaaa, daar hebben we weer een lijstje met drie tips. Klinkt misschien saai, maar ik beloof je dat deze blog dat niet is hoor. Dat je tips krijgt waar je wat aan hebt. En nee, ik ga het niet hebben over d’s en t’s en spelfoutjes. Maar drie goede schrijftips, voor jou als ondernemer.

Schrijftip 1: Schrijf zoals je praat

De allerbelangrijkste schrijftip is: schrijf zoals je praat. Als ondernemer met een personal brand wil je dat mensen jouw energie voelen in je teksten. En hoe kun je dat beter doen dan door te schrijven zoals je praat? Het allermooiste compliment dat je als ondernemer kunt krijgen op je teksten is: het was net alsof ik je hoorde praten. Of: het was net alsof je het tegen me vertelde. Want dan weet je: mijn energie zit erin en mijn teksten versterken mijn personal brand.

Schrijftip 2: Gebruik woorden die je mooi vindt

Ik geloof dat onderscheidend schrijven start met op een andere manier naar taal kijken. Dat heb je me vast al eens horen zeggen als je me langer volgt. Maar hey, alleen als je dingen herhaalt blijven ze hangen 😉. En zo is het ook met de woorden die je gebruikt. Welke woorden zijn echt jou? Van welke woorden maakt je hart een sprongetje?

Voor mij zijn dat woorden als: energie, ‘knallen’, ‘fun’. Woorden die gaan over resultaat, iets creëren en lol hebben. Dat is de rode draad in mijn tone voice. En dat is ook de rode draad in hoe ik werk en wat ik altijd van mensen terugkrijg die met mij samenwerken. Laatst kreeg ik nog een kaartje van iemand en daar stond op: “lekker van z’n hupsakee, let’s get shit done. Gezellig samen lachen, maar ondertussen nooit je scherpe blik verliezen en steeds mooie dingen neerzetten.” Dat vat mijn werkwijze heel erg samen en ik wil dan ook dat als mensen online iets van mij lezen, dat er zo’n ‘vibe’ inzit. En dat doe ik dus bijvoorbeeld met woorden als energie, knallen en fun.

Schrijftip 3: Gebruik een bewezen structuur

Probeer niet zelf steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Daarom mijn derde schrijftip: gebruik bewezen structuren voor je teksten, die je helpen je doel te bereiken. Laatst kreeg ik in een masterclass die ik gaf de vraag: moeten teksten op social media altijd lang zijn? Sowieso geloof ik niet zo in ‘moeten’, je moet dingen doen die bij jou passen en waar je blij van wordt. En lengte mag nooit een doel op zich zijn. Een tekst is een middel om iets te bereiken, geen doel op zich.

Ik heb trouwens ooit een scriptieprijs gewonnen op de UvA toen ik Nederlands studeerde en weet je wat het grappige daarvan is? Die scriptie was korter dan de minimumeis. De minimumeis was 25 pagina’s, maar die van mij had er maar 23. Maar ja, ik hou van kort en bondig en ik vond dat alles er wel instond. Dat vonden de docenten blijkbaar ook, want ik won niet voor niets een prijs ermee. Wat ik hiermee wil zeggen: je tekst heeft altijd een doel en hoeveel woorden je nodig hebt om dat doel te bereiken, zo lang moet je tekst zijn. Niet langer of korter alleen om je denkt dat dat zo hoort.

Nog even verder over structuren voor teksten. Want iedere type tekst heeft een andere structuur. Om het concreet te maken: als je een salespagina schrijft voor je website, dan heb je daar een bepaalde opbouw voor. Namelijk: zorgen dat je je klant meeneemt in wat er mogelijk is, het ideale toekomstperspectief. En vervolgens speel je in op hun behoeften en verlangens en vertel je waarom jouw product of dienst de oplossing voor ze en waarom ze die nodig hebben. Zo’n structuur werkt.

Heb je een informatieve tekst, dus bijvoorbeeld een instructie in een van de trainingen die je geeft? Zorg dan dat je begint met het belangrijkste. Want mensen lezen niet altijd even goed, vaak het begin nog wel, en dan heb je de grootste kans dat mensen in ieder geval het belangrijkste hebben gelezen. Ik kan me daar trouwens best aan irriteren als mensen mailen en het belangrijkste achteraan zetten. En ik heb het ook weleens mis zien gaan, dat bijvoorbeeld dit als een van de laatste dingen in de mail stond: dit moet maandag gepubliceerd worden, maar dat dat helemaal achteraan stond en dat iemand het meteen had gepubliceerd. En ik erachteraan moest om alles terug te draaien.

Wat ik met dit alles wil zeggen: je tekst heeft een doel. En afhankelijk van dat doel, heb je een structuur die hiervoor het beste werkt. Zorg dat je die gebuikt.

Meer schrijftips voor jou als ondernemer?

Lees mijn andere blogs of beluister de Fingerprint copywriting podcast in iTunes en op Spotify.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....