Help, ik weet niet waar ik over moet schrijven – vijf tips voor inspiratie voor teksten

Aug 23, 2021 | Fingerprint copywriting, Online content, Schrijven

Als ondernemer kun je er weleens last van hebben: je zit klaar om mooie teksten te schrijven, maar je hebt even geen inspiratie. Wat nu? In deze blog deel ik vijf tips die je helpen om deze situatie te voorkomen. Want ja, voorkomen is beter dan… Juist ūüėČ Hier zijn ze, mijn vijf tips voor inspiratie voor teksten.

Tip 1: Kies thema’s

Als je op social media dingen wil posten, helpt het heel erg om voor jezelf een paar thema’s uit te kiezen waarover je teksten wil gaan schrijven. Die thema’s zijn onderwerpen waarop jij je wil profileren én die interessant zijn voor je klant. Ik heb bijvoorbeeld zelf de thema’s Fingerprint copywriting, ondernemen en copycases. Binnen Fingerprint copywriting deel ik van alles over schrijven op een onderscheidende manier en over mijn programma, bij het ondernemen deel ik mijn ondernemerslessen en waar ik tegenaan loop. Copycases gaan over teksten die ik voorbij zie komen en die ik of heel goed vind, of wat minder geslaagd. Naast deze thema’s deel ik ook af en toe iets over mijn privéleven en kids, want ik geloof er heel erg in dat persoonlijk zijn essentieel is voor personal brands. Omdat andere mensen dan met jou kunnen connecten en ze je ook meer gaan vertrouwen.

Het hebben van dit soort thema’s helpt enorm als je evne niet meer weet waar je over gaat schrijven. Het is voor mij ook altijd de perfecte inspiratie voor mijn teksten. Want dan kun je denken: oké, wat heb ik voor leuke copycases? Of toffe dingen over Fingerprint copywriting? Wat zijn mijn belangrijkste ondernemerslessen van het moment? Het geeft richting. Want als je kunt kiezen uit alles, is dat superlastig. Ik moet dan denken aan van die hele grote supermarkten in het buitenland met bijvoorbeeld 20 verschillende soorten cornflakes. En dat je dan denkt: ja uhhh, welke moet ik hebben? En dan kies je maar random iets, omdat je er bijna een beetje keuzestress van krijgt. Kies je dan de beste? Die het beste bij jou past? Waar jij het meest blij van wordt? Misschien, maar misschien ook niet. En zo is het ook met teksten en kiezen waar je over gaat schrijven. Als je vooraf al een soort boodschappenlijstje met drie mogelijkheden hebt, dan weet je zeker dat je iets kiest waar je blij van wordt.

Tip 2: Vraag het aan je (potentiele) klanten

Wat vinden zij het lastigste aan wat je doet? In mijn geval: wat vind je het lastigste aan het schrijven van teksten? Als ik een soort magische wand had om al je schrijfproblemen te laten verdwijnen, wat zou dat dan zijn?

Een klant de ik al jaren helpt met teksten voor haar website en daar ook blogt, zei een keer tegen me: ik heb het idee dat ik steeds hetzelfde vertel. Ik wil weleens wat vernieuwends. Ik gaf haar als tip om een aan haar huidige klanten te vragen wat zij nu het lastigste vonden aan het onderwerp waarbij zij ze helpt. Je vindt je eigen werk namelijk vaak ‚Äėmakkelijk‚Äô. Het is niet voor niets jouw expertise. Door dit te vragen aan haar klanten kreeg ze weer meer inzicht in waar zij tegenaan liepen en kon zo op basis van die uitdagingen weer een aantal mooie inhoudelijke blogs schrijven.

Hoe vraag je dit? Dat kan in persoonlijke gesprekken, via een poll op Insta of LinkedIn, per mail. Maak het vooral niet te moeilijk, maar vraag het gewoon.

Tip 3: Bedenk welke vragen je altijd krijgt

Stel je voor: je bent op een netwerkborrel en je vertelt wat je doet. Wat is dan de vraag die je altijd krijgt? Dat zijn vragen waar mensen dus mee zitten en daar kun jij in je teksten het antwoord op geven. Ik krijg op netwerkevents bijvoorbeeld weleens de vraag: hoe kom je aan je opdrachtgevers? Maar ook meer inhoudelijk: Ik vind het lastig om echt als mezelf te klinken in mijn teksten, hoe doe je dat?

Tip 4: Welke trends zijn er in je vak?

Bijvoorbeeld: ik zie bij heel veel ondernemers soortgelijke teksten voorbijkomen. En daar vind ik wat van… Of: ik zie bij grote organisaties teksten voorbijkomen waarvan ik denk: hoe is het mogelijk? Ook daar vind ik wat van. En die teksten en mijn mening daarover deel ik op social. Welke trends zijn er in jouw vak? En wat vind jij daarvan? En past het bij jouw merk om daarover iets te delen? Dan zou dit voor jou een goed onderwerp kunnen zijn.

Tip 5: Schrijf ieder idee dat je krijgt op

Dit is wat mijzelf onwijs helpt. Iedere keer als ik een idee heb, dan schrijf ik dat op in mijn notitieboek op mijn telefoon. En dan kijk ik daar eens in de maand naar en verwerk dat in de teksten voor mijn social, website en podcast.

Je kunt natuurlijk ook af en toe met jezelf specifiek brainstormen en bijvoorbeeld in 20 minuten zoveel mogelijk tekst- en contentidee√ęn op papier zetten. Dat helpt zeker ook! Maar voor mij helpt het supergoed om op het moment dat ik een idee heb, deze op te schrijven en later uit te werken. Voor mij komt inspiratie vaak niet tijdens het moment dat ik achter een laptop zit, maar juist als ik net wakker ben, onder de douche sta (ja, dat is heel clich√©) of als ik wandel in de natuur.

Wil je meer inspiratie voor je teksten?

Beluister dan ook mijn podcast: Fingerprint copywriting. Je vindt hem in iTunes en Spotify. Of volg me op Instagram @lisettemolenaar.

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....