Dé tip om sneller te schrijven: het verschil tussen schrijven als doel en schrijven als middel

Aug 31, 2021 | Productiviteit, Schrijven

Ik krijg regelmatig van klanten te horen: zo, dat heb je snel gedaan! Dan gaat het bijvoorbeeld om het schrijven en redigeren van een tekst. Nu is schrijven mijn vak, dus het zou nogal amateuristisch zijn als ik er lang over zou doen. Maar ik bedacht me laatst ook: hoe komt het dat ik snel schrijf? Eén van die oorzaken ligt in hoe je met teksten omgaat, hoe je schrijven inzet. Om je daar wat meer inzicht in te geven, heb ik deze blog geschreven. De crux ligt namelijk volgens mij in het verschil tussen schrijven als doel en schrijven als middel. Wat ik daarmee bedoel? Dat leg ik graag uit, zodat jij ook sneller kunt schrijven.

Schrijven als middel
Schrijven kan een ontzettend goed middel zijn om iets bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het opschrijven van dingen om het te onthouden. Als ik start aan een grotere interimopdracht, dan schrijf ik de eerste dagen altijd alles op. Niet omdat ik een slecht geheugen heb hoor, maar omdat het opschrijven twee doelen heeft: je kan het later terugvinden én je onthoudt het beter als je het noteert.

Schrijven kan ook een perfect middel zijn om je gevoelens te uiten. Denk bijvoorbeeld aan journaling en het schrijven in een dagboek. Zo schrijf je dingen letterlijk van je af. Ik ken genoeg mensen die ’s morgens even in een planner zetten wat bijvoorbeeld hun doelen van die dag zijn. Maakt het dan uit hoe je dit hebt opgeschreven? Nee, het gaat erom dat je het doet en dat je die doelen dan ook gaat behalen. Maar de echte tekst is niet van belang, schrijven is dan een middel om iets bereiken, een proces.

Schrijven kan je ook perfect helpen om gedachten te ordenen of een visie te ontwikkelen. Het kans soms helpen om gewoon eens te beginnen met schrijven en kijken welke gedachtes en interessante invalshoeken er spontaan bij je opkomen. Ook dan is schrijven een middel, een proces om tot iets te komen. En de tekst op zich is niet het doel.

Schrijven als middel is prima, maar zorgt er niet voor dat je snel een tekst schrijft
Wat ik vind van schrijven als middel? Ik vind het natuurlijk helemaal prima! Het enige is: ik denk dat je wel goed het onderscheid moet kennen tussen schrijven als doel en als middel als je sneller wilt leren schrijven.

Schrijven als doel = sneller schrijven
Stel je wil de teksten voor 10 social media posts gaan schrijven. Hoe pak je dat aan? Je teksten zijn dan een doel op zich geworden, wat je wil opleveren zijn de teksten. En daarom moet je daar handig mee omgaan.

Nu is hoe je zo snel mogelijk een goede tekst schrijft voor iedereen weer anders, maar ik vertel je graag hoe ik het aanpak.
Ik bedenk altijd eerst: wat is het doel van de tekst? Bijvoorbeeld het promoten van je nieuwe cursus. En vervolgens bedenk ik me dan: wat is de kernboodschap? De kernboodschap geeft antwoord op de belangrijkste vraag van de lezer. Dus bijvoorbeeld het antwoord op: hoe kan ik me inschrijven voor je nieuwe cursus? Of: waarom zou ik me überhaupt inschrijven voor je cursus? Dit schrijf ik op, want dit de belangrijkste boodschap uit je tekst. Als ik dat heb opgeschreven, bedenk ik wat nog meer van belang is. En dat kan natuurlijk van alles zijn, afhankelijk van het onderwerp. Maar dat is bijvoorbeeld: wanneer is de cursus, voor wie, waar, hoeveel kost het etc. De 5 w’s en de h uit de journalistiek kunnen je helpen om de belangrijkste boodschappen te onderscheiden. Dus het antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Daarna bedenk ik een leuk haakje als inleiding, soms grijp ik daar in de laatste zinnen van de tekst nog even naar terug en klaar ben ik! En als je dus op zo’n manier met teksten omgaat, dan gaat dat supersnel.

Sneller schrijven?
Dus mocht je er tegenaanlopen dat je niet snel genoeg schrijft: misschien helpt het om nog eens na te denken over of je schrijven ziet als doel, of als middel.

Meer tips in mijn podcast
Beluister mijn podcast: Fingerprint copywriting voor meer tips over schrijven. Je vindt hem in iTunes en Spotify. Of volg me op Instagram:@lisettemolenaar.

www.pccdesign.nl

Lees verder:

Strategie en Schommelen

Strategie en Schommelen

1 mystery offer. 5 ondernemers die het meteen kochten. Zoooo tof! De ondernemers wisten vooraf niet wat ze kochten....